top of page
הליקובקטר תזונה

הליקובטר - תזונה

מהם המאכלים המומלצים לצריכה במידה ונדבקתי בהליקובטר? האם יש דיאטה מומלצת שיכולה לעזור? מה עם מאכלי גבינה? חומוס? אלכוהול?

הליקובקטר תזונה

אין דיאטה ספציפית שהוכחה ככזו שמשמידה את חיידקי ההליקובקטר, ואין דיאטה שמרפאה זיהום שנוצר כתוצאה מהליקובקטר פילורי. יחד עם זאת, אימוץ שיטות תזונה מסוימות עשוי לסייע בהקלת התסמינים ולתמוך בבריאות כללית של מערכת העיכול במהלך ואחרי הטיפול. להלן מספר המלצות כלליות:

תזונה מאוזנת: צרכו מגוון של מזונות מלאים, כולל פירות, ירקות, דגנים מלאים, חלבונים רזים ושומנים בריאים. תזונה מאוזנת מספקת חומרים מזינים חיוניים לבריאות הכללית ותומכת במערכת החיסון.

הימנע ממזונות מעוררים: מזונות מסוימים עלולים להחמיר את הסימפטומים של דלקת קיבה או ריפלוקס חומצי. אלה יכולים לכלול מזונות חריפים, מזונות חומציים (כגון עגבניות, פירות הדר, למעט לימון אשר מומלץ לשתות אותו סחוט וטרי על קיבה ריקה בבוקר). כמו כן כדאי מאד להימנע ממזון שומני או מטוגן, מזון תעשייתי ומעובד, קפאין, משקאות מוגזים ואלכוהול. חשוב לזהות את מזונות הטריגר האישיים שלך ולהימנע מהם ככל האפשר.

אכלו ארוחות קטנות יותר ותכופות: במקום ארוחות גדולות, נסו לאכול ארוחות קטנות ותכופות יותר במהלך היום. זה יכול לעזור להפחית את "עומס העבודה" של מערכת העיכול וכך למזער את הסימפטומים.

עדיפות למאכלים דלי שומן: אם אתם אוכלי בשר, עדיף לבחור בנתחי בשר רזים, עופות (ללא העור), מוצרי חלב דלי שומן, ומקביל, להגביל את צריכת מזונות עתירי שומן. זה יכול לעזור להפחית את הסיכון לעורר תסמינים.

מזונות עשירים בסיבים: סיבים יכולים לעזור לווסת את העיכול ולקדם את בריאות המעיים הכללית. שלבו מקורות של סיבים תזונתיים, כגון דגנים מלאים, פירות, ירקות וקטניות, בארוחות שלכם.

אל תישארו צמאים: שתו כמות מספקת של מים לאורך היום כדי לתמוך בעיכול ובבריאות הכללית.

חשוב לציין כי המלצות תזונתיות אלו הן קווים מנחים כלליים, ולכל אחד ייתכנו התאמות אינדיבידואליות, ולכן רצוי תמיד לקבל המלצות ספציפיות של איש מקצוע. בנוסף, שינויי תזונה עשויים לסייע בניהול הסימפטומים, אך לא בריפוי המחלה.

איזו תזונה מומלצת כשסובלים מהליקובקטר?

כאשר מדובר בבחירת חלב או מוצרי חלב עבור אנשים עם זיהום בהליקובקטר פילורי, או דלקת קיבה, חשוב לקחת בחשבון שאין סוג ספציפי של חלב שמומלץ באופן אוניברסלי לכל מי שיש לו הליקובקטר פילורי, אבל הנה כמה שיקולים מנחים:

חלב דל שומן או ללא שומן: בחירה בחלב דל שומן או ללא שומן יכולה להועיל לאנשים עם זיהום הליקובקטר פילורי או גסטריטיס (דלקת בקיבה). תכולת שומן גבוהה יותר בחלב מלא או במוצרי חלב מלאים עלולה להחמיר תסמינים כמו ריפלוקס חומצי או הפרעות עיכול.

חלב דל לקטוז: לחלק מהאנשים עם זיהום H. pylori יש גם אי סבילות ללקטוז, (חוסר היכולת לעכל לקטוז, שהוא למעשה הסוכר הטבעי המצוי בחלב ובמוצרי חלב). אם קיימת אי סבילות ללקטוז, חלב נטול לקטוז או חלופות חלב, כגון חלב שקדים, חלב סויה או חלב שיבולת שועל, עשויות להיות אפשרויות מתאימות.

סבילות אינדיבידואלית: אנשים מסוימים עשויים לגלות שמוצרי חלב מסוימים מחמירים את הסימפטומים שלהם, בעוד שאחרים עשויים לסבול אותם היטב. ניהול יומן מזון וציון כל סימפטומים או אי נוחות לאחר צריכת סוגים שונים של חלב יכולים לעזור לזהות טריגרים אישיים ולבצע בחירות מתאימות.

מוצרי חלב עשירים בפרוביוטיקה: פרוביוטיקה היא חיידקים מועילים שיכולים לקדם סביבת מעיים בריאה. חלק ממוצרי חלב מותססים, כמו יוגורט או קפיר, מכילים פרוביוטיקה שעשויה להשפיע לטובה על בריאות המעיים. עם זאת, חשוב לבחור במוצרים ללא תוספת סוכרים או חומרי טעם, שכן אלה עלולים להחמיר את הסימפטומים.

באופן כללי, מומלץ להקשיב לגוף שלך ולבחון כיצד סוגים שונים של חלב או מוצרי חלב משפיעים על התסמינים שלך. אם את.ה מגלה שמוצרי חלב מסוימים מחמירים את הסימפטומים שלך, כדאי לשקול להפחית או להימנע מהם.

האם כדאי להימנע משתיית חלב, וממאכלי חלב כשסובלים מהליקובקטר?

צריכת אלכוהול עלולה להחמיר את התסמינים הנובעים מהליקובקטר, ואף לתרום להתפתחות או להחמרה של בעיות במערכת העיכול.

הנה כמה סיבות מדוע אלכוהול אינו מומלץ:

ייצור מוגבר של חומצות קיבה: צריכת אלכוהול יכולה לעורר את ייצור חומצת הקיבה, שעלולה לגרות את רירית הקיבה ולהחמיר תסמינים של דלקת קיבה או ריפלוקס חומצי.

הפרעה במחסום הרירי המגן: אלכוהול עלול לפגוע בשלמות הרירית המגנה של הקיבה, מה שהופך אותה לחלשה ורגישה יותר לנזק הנוצר מחיידקי הליקובקטר פיילורי ולחומרים מגרים אחרים.

סיכון מוגבר לכיבים ודימומים: אלכוהול יכול לגרות ולהדליק את רירית הקיבה, מה שעלול להוביל להתפתחות כיבים פפטיים. צריכה מרובה של אלכוהול יכולה גם להגביר את הסיכון לדימום במערכת העיכול.

הפרעה ליעילות התרופות: בזמן הטיפול בזיהום הליקובקטר פילורי, צריכת אלכוהול עלולה להפריע ליעילות הטיפול ולמיגור החיידק. חשוב ולהימנע מאלכוהול בכלל, ובמהלך הטיפול בפרט.

ראוי לציין שגם לצריכת אלכוהול מתונה עלולה להיות השפעות מזיקות על בריאות מערכת העיכול, ולכן בדרך כלל מומלץ להמעיט או לאף הימנע לחלוטין מאלכוהול אם יש לך זיהום בהליקובקטר פיילורי או דלקת קיבה.

האם כדאי להימנע משתיית אלכוהול כשסובלים מהליקובקטר?

לצערינו, המדע לא סיפק מחקר אמין בנושא זה, ואולם ניתן לשער, בהתאם לרכיבים, את השפעתו של החומוס על זיהום הליקובקטר (כמובן שזוהי התייחסות לחומוס אמיתי וטרי, ולא לזה הנמכר באריזות בסופר):

חומוס עשוי בעיקר ממחית חומוס, טחינה (שומשום טחון), שמן זית, מיץ לימון ותבלינים שונים. כגון שום ואחרים ככלל, חומוס יכול להיחשב כמזון מזין שניתן לשלבו כחלק מתזונה מאוזנת. 

בהקשר של זיהום הליקובקטר פילורי, חשוב להתמקד בפרקטיקות תזונתיות המקדמות בריאות כללית של מערכת העיכול ועוזרות בניהול התסמינים. הנה כמה שיקולים לגבי חומוס:

חומוס: חומוס הוא המרכיב העיקרי בחומוס. הם מקור טוב לסיבים תזונתיים, חלבון מהצומח וויטמינים ומינרלים שונים. צריכה מספקת של סיבים עשויה לתמוך בעיכול בריא ובסדירות המעיים.

טחינה: טחינה, העשויה משומשום, היא מקור עשיר לשומנים בריאים ומספקת רכיבים תזונתיים חיוניים כמו סידן, ברזל ומגנזיום.

שום ותבלינים אחרים: לרוב, החומוס כולל מרכיבים כמו שום, שיש לו תכונות אנטי-מיקרוביאליות. למרות שלשום עשויות להיות השפעות אנטיבקטריאליות פוטנציאליות, לא ברור עד כמה השפעתו עשויה להיות משמעותית על הליקובקטר פילורי ספציפית.

למרות שעל פניו נראה שלחומוס אין השפעה שלילית על הליקובקטר, הרי שחשוב לקחת בחשבון את התגובות האישיות שלך. חלק מהאנשים עם זיהום הליקובקטר פילורי עלולים לחוות רגישויות ספציפיות למזון או אי סבילות שיכולות להשתנות מאדם לאדם. אם החומוס או כל מרכיב מסויים מעורר או מחמיר את הסימפטומים שלך, מומלץ להימנע או להגביל את הצריכה.

בסופו של דבר, כאשר מדובר בזיהום הליקובקטר פילורי, טיפול רפואי חיוני למיגור החיידק. בעוד ששינויים תזונתיים יכולים לתמוך בבריאות כללית של מערכת העיכול ובניהול סימפטומים, הם אינם מחליפים טיפול ראוי.

האם אפשר לאכול חומוס כשסובלים מהליקובקטר?

כאמור, אין דיאטה ספציפית להעלמת זיהום הליקובקטר פילורי (H. pylori).

הרשימה הבאה כוללת כמה המלצות כלליות למזונות שעשויים לסייע בניהול תסמינים ולקדם את בריאות מערכת העיכול:

פירות: פירות לא חומציים כמו בננות, מלונים, תפוחים, אגסים ופירות יער יכולים להרגיע את מערכת העיכול.

ירקות: ירקות לא מתובלים ולא חומציים כמו ברוקולי, גזר, תרד, קישואים ובטטה יכולים לספק חומרים מזינים וסיבים חיוניים.

דגנים מלאים: בחר במוצרי דגנים מלאים כגון אורז חום, קינואה, שיבולת שועל ולחם מחיטה מלאה, העשירים בסיבים ויכולים לסייע לעיכול.

חלבונים רזים: העדיפו מקורות רזים לחלבון כמו עופות ללא עור, דגים, ביצים, טופו וקטניות, המספקים חומצות אמינו חיוניות מבלי להוסיף עודף שומן או להכביד על תהליכי העיכול.

מוצרי חלב דלי שומן: אם אין לכם בעיה כלשהי עם מוצרי חלב, רצוי לכלול מוצרי חלב דלי שומן כגון יוגורט, חלב וגבינה. חלק מהאנשים עם זיהום בהליקובקטר פילורי עלולים להתקשות בעיכול לקטוז, לכן חשוב להקשיב לגוף ולהימנע ממוצרי חלב אם הם גורמים לאי נוחות.

שומנים בריאים: שלבו מקורות של שומנים בריאים כמו אבוקדו, אגוזים, זרעים ושמן זית, שיכולים לספק חומרים מזינים חיוניים ולתמוך בבריאות הכללית.

תה צמחים: תה צמחים מרגיע כמו קמומיל, ג'ינג'ר ומנטה עשוי לעזור להקל על אי נוחות במערכת העיכול.

מזונות עשירים בפרוביוטיקה: רצוי מזון עם פרוביוטיקה טבעית, כגון יוגורט, קפיר, וכרוב כבוש. אלה יכולים לעזור לקדם מיקרוביום בריא במעיים.

זכרו שתגובות אינדיבידואליות למזונות ספציפיים יכולות להשתנות, וחשוב להקשיב לגוף שלכם. לחלק מהאנשים יש רגישויות או אי סבילות ספציפיות למזון, לכן עדיף לזהות ולהימנע מכל טריגרים שמחמירים את הסימפטומים שלך.

בקיצור, אילו מאכלים כדאי לאכול אם יש לכם הליקובקטר?

קראו כאן אודות ערכת התוספים המומלצת לסיוע בהתמודדות עם חיידק הליקובקטר 

ערכת תוספים מומלצת להליקובקטר

התחייבות
100% 
החזר כספי

bottom of page